woensdag 3 april 2024

Marskramerpad van Klarenbeek naar Deventer

24 maart 2024


start: de auto parkeren op P+R Deventer, trein naar Zutphen, trein naar Klarenbeek
etappe: 8, Klarenbeek - Deventer
kilometers Marskramerpad: 17,2
kilometers gestapt: 18,7

Het was zo verleidelijk om vandaag niet aan de wandel te gaan. Er is enorme bak regen voorspeld en daarnaast zitten we nog erg relaxt in B&B 't Hoge Bruggetje. Na het uitgebreide ontbijt in de tuinkamer ploffen we met een cappuccino in de hand nog even neer op de bank. Voor onze ogen speelt zich een soort van natuurfilm af als twee buizerds hoog zwevend de omgeving afspeuren naar hun eigen ontbijtje. 
B&B 't Hoge Bruggetje 

Maar ja, het plan is om aan de wandel te gaan. Vandaar dat we om 10.00 uur precies de vriendelijke gastvrouw uitzwaaien. Op naar Deventer. Hier parkeren we de auto op P+R. In een soort van sprint spurten we naar perron 3, waar binnen 2 minuten de trein vertrekt naar Apeldoorn. Uhm, dat was tenminste het plan. Er staat inderdaad een trein, maar die gaat in de tegengestelde richting. Wat nu? De app geeft geen uitsluitsel. Een blikkerige omroepstem wel. Onze trein heeft 40 minuten vertraging. Even gaat er door ons hoofd om op zoek te gaan naar een filmhuis in Deventer en zo onze zondag door te brengen. Maar nee, ook nu houden we ons aan Plan A. 

Lang verhaal kort, om even voor 12.00 uur zijn we terug in Klarenbeek, op het station. En verrassing, het regent. Om in te voegen op de route van het Marskramerpad moeten we zo'n 400 meter door een soort kabouterland. Het is niet nieuw voor ons, want toen we hier de vorige etappe eindigden woonden deze gnoompjes hier ook al. 


De startselfie wordt geschoten, de GPS'en aangedrukt. Modderige, maar goed te belopen paden voeren ons door een bos. Het is even droog, met nadruk op even. Eigenlijk wisselen felle zon en regendruppels elkaar de hele dag zo'n beetje af. Het is fijn stappen over de slingerende single tracks. Af en toe moeten we zigzaggend een smal hek door. In Appel maakt de route een detour om een aantal prachtige boerderijen. Het zijn bedrijven die behoren tot Landgoed Beekzicht. Aandacht voor landschap en natuur staan bij hen hoog in het vaandel.







Aan de overzijde van de N345 kijken we kort rond in de ruïne van een oude korenmolen. Het pad vindt opnieuw een fijne single track. Af en toe passeren we prachtige, gezellig aandoende huizen. Constant stappen we op de rand van een soort bos. Rechts van ons een open landschap dat schittert door de regendruppels in het felle zonnetje. 

Vlak voor Wilp volgen we het pad van de Dijkenroute. Slingerend over een hoge grasdijk lopen we richting het dorp. Vanochtend had ik via de app al even contact met een Instagramvriendje. Zij nodigde ons uit voor een bakkie. Gezien het weer en de late start besluiten wij echter rechtstreeks naar Deventer te stappen. Hoe leuk is het dan dat zij ons tegemoet komt wandelen om even met ons op te lopen. Echt een verrassing!







Als zij weer rechtsomkeert maakt, slaan wij linksaf langs de IJssel voor het laatste, lange stuk. Weggedoken in onze jassen, want de wind is hier best pittig, stappen we parallel aan het water, onder de A1 door, richting de Hanzestad. Zo leuk om de contouren van de boogbrug, de enorme kerk en een molen steeds scherper te zien worden. 

Vorige week tijdens een rondwandeling van het Hanzestedenpad staken we de rivier met de veerboot over. Vandaag nemen we de brug om aan de overkant te komen. Hier is het nog even genieten van de sfeervolle straatjes met mooie huizen voor we na ruim 18 kilometer terug zijn bij de auto. 

Wat een fraai stuk Marskramerpad was dit weer. Bovendien viel het weer echt alles mee. En wat een fijn weekend hebben we achter de rug. Gisteren gezellig bijgekletst en heerlijk gegeten met vrienden, geslapen als een roos in de comfortabele B&B 't Hoge Bruggetje en dan vandaag afgesloten met een mooie wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten