zaterdag 8 januari 2022

Noord-Hollandpad - etappe 14 deel 1van Abcoude naar Nes aan de Amstel

 8 januari 2022

's morgens vroeg langs de Amstel

etappe 14: deels, van Abcoude naar Nes aan de Amstel
parkeren finish: in Nes aan de Amstel bij een buurtcentrum
parkeren start: station Abcoude 
15 kilometer, grotendeels over (natte) graskades

Vroeg op pad gaan loont. Wat een prachtige verwelkomen ons als we langs de Amstel naar het eindpunt van weer een etappe van het Noord-Hollandpad rijden. Roeiers glijden voorbij in het oranje ochtendlicht. Het water nog rimpelloos voor hen. Aan hun ademwolkjes is te zien hoe koud het is. 


In Nes aan de Amstel stappen Korine en Gerard bij ons in. Op naar de start. Deze ligt bij het station in Abcoude. Even voor negenen starten we hier de GPS. De lucht laat nog maar een paar pastelkleurige slierten zien. De rest van de hemel kleurt al grijs. Koud is het nog steeds. Met stijve vingers maken we de startselfie. 

Even is het zoeken naar de juiste richting. Aan de kleur van de stickers van het pad zou duidelijk moeten zijn welke kant je op loopt. Hier zijn de stickers voor beide richtingen dezelfde kleur. De GPS biedt uitkomst. Nog even wandelen we door het sfeervolle plaatsje. Bij de bakker scoren we een, erg lekker, startbakkie to go vergezeld van net zo lekkere koeken.

Onder de A2 door komen we in plattelandsgebied. Achter elkaar lopen we in de berm in verband met de regelmatig passerende auto's. Over een sluisje volgen we de loop van het riviertje de Winkel glijdend over een blubberige graskade. Wat klaphekken later komen we op een smal pad langs afgelegen huizen. Fijn even uit de bagger. Uh, niet dus. Die gaan we namelijk nu juist volop in. Door een trap naar beneden verlaten we de verharde weg om in een weiland terecht te komen. Twee schapen bekijken ons nieuwsgierig als we over een hoog smal bruggetje, pad op, glad, in hun domein komen. 









Vanaf nu is het flink aanmodderen. Ook in natuurgebied Botshol zijn de met houtsnippers bedekte paden flink drassig. Rechts wordt het uitzicht bepaald door hoge rietkragen. Links kijken we uit over de Vinkeveense Plassen met her en der eilandjes met een vakantiehuisje. 

Vlak na het natuurgebied wacht een volgend stuk grasland. Dit keer langs de Waver, waar de Winkel in is uitgemond. Af en toe moeten we overafscheidingen tussen de verschillende weides klimmen. De modder maakt het een beetje wiebelig. Gelukkig doet niemand van ons aan modderhappen. Het laatste stuk langs de Waver tot Nessersluis lopen we weer verhard. 

Hier komt de veerman achter z'n bakkie soep vandaan om ons naar de overkant te varen. We verlaten de route van het Waterliniepad, dat vanaf Abcoude over hetzelfde traject gaat. In principe wel in tegengestelde richting. Wij liepen hier op 16 augustus 2020. Toen in korte broek. 

Voor het Noord-Hollandpad slaan we rechtsaf langs de Amstel voorbij een pluktuin en een wijnboerderij. Beide helaas gesloten. In Nes aan de Amstel ligt de finish voor vandaag. Met koude wangen en blubberschoenen stappen we in de auto. Een nieuwe afspraak voor een volgend stuk van dit pad is inmiddels weer gepland. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten